Kruiskaars is een gedeponeerd product design, vastgelegd onder BOiP | EUiPO dossiernummer 90230–1_02, Locarno klasse 26-04 en 26-01.

MEER INFORMATIE OVER KRUISKAARS.

Elk pak van 3 zelfdovende Kruiskaars kaarsen wordt geleverd met een stijlvolle in kleur gegoten Kruiskaars houder. Beide zijn gegoten uit milieuvriendelijk koolzaadwas. Dankzij zijn kruisvoet past alleen een Kruiskaars in een Kruiskaars houder. Dat is belangrijk want een gewone kaars zou zichzelf na verloop van tijd uit de Kruiskaars houder smelten - met alle gevolgen van dien. Een echte Kruiskaars dooft altijd uit zichzelf, ongeveer 3 cm boven de houder.

HET KruiskaarS VERHAAL.

De min of meer werkelijke oorsprong van Kruiskaars ligt in het jaar 1444 in de stad Amersfoort. In dat jaar werd Middeleeuws Amersfoort beroemd tot ver buiten 'de Nederlanden'.
 

In het najaar van 1444 was ene 'Geertje Arends' onderweg naar Amersfoort om toe te treden tot de gemeenschap van het Sint-Agnietenklooster. Ze droeg een Maria beeldje bij zich als geschenk. Maar, omdat ze het beeldje bij nader inzien niet waardig genoeg vond, wierp ze het beeldje vlak voor het binnengaan in de buitengracht (nu Scheltussingel). Eenmaal in het klooster vergat ze het bestaan van het beeldje.


Het werd winter. Een dienstmeid met de naam 'Margriet Albert Gijsen' kreeg driemaal een visioen waarin haar werd verteld naar de nu niet meer bestaande Kamperbuitenpoort te gaan, daar zou zij 'een geschenk vinden'. Inderdaad vond de meid daar het inmiddels vastgevroren beeldje in de gracht. Thuis gaf ze het beeldje een mooie plaats in huis, maar vanwege dit 'wonder' wilde de kerk het beeldje liever in de Onze-Lieve-Vrouwe kapel tentoonstellen.
 

Officieel tentoongesteld werd dit 'wonder' al snel doorverteld onder duizenden pelgrims die in de jaren daarna in grote getale Amersfoort bezochten.
En waar pelgrims bij elkaar komen wil men kaarsen branden, zeker in die tijd. Maar zoveel kaarsenhouders waren er destijds niet, want die waren vaak zeer kostbaar. Daarom werden houders ook wel gemaakt uit resten kaarsvet, zo bleven de vaak ranke kaarsen tòch rechtop staan; snel, voordelig, en gemakkelijk.
 

De moderne variant van deze Middeleeuwse kaars-met-houder-uit-kaarsvet heet inmiddels 'Kruiskaars', allang geen religieus object meer, maar een modern cadeau met oog voor design, milieu, gemak, en veiligheid.

DE MAKERS ACHTER KRUISKAARS.

Het Kruiskaars product wordt gemaakt bij Kaarsenmakerij De Punt te Soest, onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort. Amerpoort is een landelijke zorgorganisatie waar uitsluitend vakmensen werken met een lagere productie-efficiency dan we doorgaans gewend zijn. Dankzij Amerpoort kunnen deze vakmensen hun kennis en kunde toch met ons delen waar deze expertise anders verloren zou zijn gegaan. Daar zijn wij heel blij mee, want het maken van kaarsen is een heus vakgebied met geheel eigen kneepjes en handigheden die niet iedereen (meer) kent.

Om onze vakmensen een passende werkmodus te bieden hebben zij geen absolute werkdruk. Deze werkmodus biedt het Kruiskaars product de exclusiviteit die het verdient, maar houd alstublieft wel rekening met de mogelijk licht-verminderde verkrijgbaarheid van het Kruiskaars product. 

Het Kruiskaars product vond zijn oorsprong in de oude Amersfoortse sage rond Geertje Arends, gekoppeld aan een product idee van ronaldjan.com productontwikkeling fSc.
Productontwikkeling fSc (from Scratch) is een door Ronald Jan Veeneman (Apeldoorn, 1968) geintroduceerde manier van productinnovatie. Productontwikkeling fSc baseert zich nadrukkelijk op het vinden van 'gebruikers-issues', die issues dienen vervolgens als rijke en vaak verrassende inspiratiebron voor hedendaagse productvernieuwing.